OPPSKRIFTER
Hvorfor smaker Snadderskjell best?
Gjennom et langt livs erfaring med produksjon av blåskjell, har Snadderkongen lært at god næringstilgang er viktig for et høyest mulig matinnhold i skjellene. Vokseplassene er ikke tilfeldig valgt, og de er arrangert slik at hvert enkelt skjell får tilgang til nok næring.
Under revanningen på fabrikken, står skjellene og koser seg i rent, saltholdig sjøvann, pumpet opp fra 100 meters dyp i fjorden. Saltvannet setter en ekstra spiss på smake
n. Matfulle skjell som lagres i rensende saltvann helt til skjellene pakkes, gir den gode opplevelsen som karakteriserer blåskjell fra Snadder og Snaskum.

Sunn og god helsekost
Dersom du har spist blåskjell en gang, er det stor sannsynlighet for at du for ettertiden vil spise blåskjell mer eller mindre regelmessig. Blåskjell er sunn mat med lavt innhold av fett og kolesterol. Næringsverdien i skjellene er stor, da verdifullt protein, mineraler og vitaminer finnes i denne havets delikatesse. Beregn minimum 500 g blåskjell pr. person.

Oppbevaring av blåskjell
Skjellene er levende, og de som lukker seg etter banking og spyling med kaldt vann er ok. Men husk at skjellene kan bli sløve og trege av isen. Derfor må hovedregelen være at skjell med avvikende lukt kastes, og at skjell som lukter friskt er brukbare. Pakkedato blir trykt på baksiden av pakkebåndene på nettposene. Snadderskjell er merket med 10 dagers holdbarhet ved korrekt oppbevaring, men dette kan variere med årstidene.

Ett råstoff - flere retter
Blåskjell er rimelig mat, ikke minst om man utnytter alle mulighetene. Når du har dampet og spist blåskjellene, har du en fantastisk, velsmakende kraft i bunnen av gryta. Denne kan du fryse ned og senere benytte som smakstilsetning i fiskesuppe eller gryte. Dersom du har dampet mer skjell enn du klarer å spise opp med det samme, kan du fryse ned restene med avsilt skjellkraft over. Du kan også benytte blåskjell som pålegg på et deilig smørbrød, eller i en salat.

Lettvint å tilberede
Skjellene våre er ferdig renset og kan praktisk talt legges rett i gryta, men man må gjerne foreta ettersyn og lett skylling i kaldt vann. Skjellene dampkokes under lokk i halvfull kasserolle uten vann til alle skjellene har åpnet seg helt. Oppskriftene under gir deg mange muligheter.
I tillegg finnes det mye å velge i på internett, ikke minst på godfisk.no og food.com

Asiatisk tvist som vekker smaksløkene! (fra godfisk.no)
Nok til 4 personer:
2 kg blåskjell
2 fedd hvitløk, 1/2 rød chil
50 g frisk ingefær, 3 cm sitrongress
2 stk sjalottløk, 1 ss usaltet smør
2 dl kokosmelk og 1,5 dl matfløte
lime, frisk koriander

Finhakk hvitløk, chili, ingefær, sitrongress og sjalottløk, og surr det i en kasserolle med smør. Ha i blåskjellene og hell over kokosmelk og fløte.
Kok det til skjellene åpner seg. Ta skjellene ut med en sleiv og ha dem over i en skål. Kok ned kraften til den tykner noe, og sil den. Har du en stavmikser kan du mikse kraften litt luftig. Smak til med lime og ha over litt koriander. Server blåskjellene med kraften over og brød ved siden. (foto: Synøve Dreyer)
Snadderkongens favoritt
Hvitløksmør
100 g smør
5-10 g hvitløk (ca 2 båter)
2 ss finhakket persille

2 kg blåskjell dampkokes til alle skjell har åpnet seg. La skjellmaten ligge i den ene halvdelen av skallet, som legges med en klatt hvitløksmør på et ildfast fat. Det hele gratineres i stekeovnen på 250°C i 7 min. Skjellkraften er en ypperlig råvare til sauser, supper og gryteretter, og kan fryses ned til en senere anledning. Om man vil eksperimentere, kan man legge revet ost på toppen. Denne oppskriften er en velprøvd klassiker som ofte slår godt an….

Snadderkongens favorittgryte
Nok til 4 personer:
1 løk
2 ss smør eller matolje
0,5 dl sitronsaft og/ eller 1,5 dl tørr hvitvin
1,5 dl fløte
2 ts malt pepper

Skjær opp og fres løk og smør i panna til løken så vidt er blank. Bland i resten av ingrediensene. Damp deretter 2kg blåskjell. Smak til med skjellkraft oppi løk/fløtesausen til suppa er passe salt. Resten av skjellkrafta slås vekk. Tilslutt slås løk/fløtesuppa over skjellene. Rist kasserollen med lokket på og gi det hele kun en kort oppvarming. Server gryta i dype tallerkener. Bruk gjerne et skjellskall til å klype opp skjellmaten med og et halvt skjellskall som skje.
 Uendelige muligheter...
Ikke glem at blåskjell smaker utmerket uten at man tilsetter noe som helst i gryta. Damp blåskjell naturell, og spis dem sammen med for eksempel focaccia eller annet brød. For å sette en spiss på smaken, tilsettes likevel ofte en skvett tørr hvitvin, eplecider eller øl når man damper. Her er det bare å prøve seg fram.

En av Europas mest populære matretter er "Moulles Frites", blåskjell med pommes frites. Lag en god aioli som dipp. Farlig godt, og kanskje ikke noe man bør spise hver kveld.

Blåskjell er sunn mat, og det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan putte i gryta sammen med blåskjellene. Sørg bare for å få fatt i gode, matfulle Snadderskjell før du leter opp en god oppskrift. Gode steder å begynne er
godfisk.no eller food.com
 Drikke til blåskjell
Når det gjelder drikke til blåskjellretter, vil oppskriften man benytter være avgjørende for hva som passer best. Damper man dem naturell, er øl eller hvitvin mye brukt. Snadderkonge Magne synes vann er et godt valg.

Lykke til med matlagingen, og god appetitt!Vennlig hilsen
Magne Hoem
Snadderkonge